پالایشگاه های فراسرزمینی، راهبرد جدید برای صادرات پایدار نفت
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
مسیر های پایدار صادرات نفت ایران
تاثیر پذیر بودن میزان صادرات نفت ایران از مسائل مختلف یکی از عوامل تغییر در میزان تولید ناخالص کشور بوده است. فراهم کردن گزینه های صادراتی پایدار برای نفت ایران یکی از اصلی ترین ماموریت های مورد نظر دولت های مختلف بوده است. یکی از عواملی که منحر به پایدار شدن صادرات نفت می شود پیدا کردن مشتریان بین المللی ثابت برای نفت می باشد. از آنجایی که نوع نفت تولیدی هر کشور متفاوت از دیگران می باشد. یکی از راه های فراهم کردن مشتریان ثابت، تناسب داشتن ساختار های پالایشگاه های کشور های خریدار با نفت ایران است. نمونه واقعی این نوع از تامین صادرات پایدار را می توان در تناسب زیرساخت های پالایشگاه های چین با نفت ایران مشاهده کرد. از همین رو چین حتی در زمان اعمال سخت ترین تحریم ها، باتوجه به نیاز پالایشگاه های خود به خرید نفت ایران ادامه داد. یکی از اصلی ترین راهبرد های جدید مورد استفاده به وسیله ایران ایجاد پالایشگاه های فراسرزمینی با زیرساخت هایی متناسب با نفت ایران در کشور های دیگر است.
گام نخست با بازسازی 17 پالایشگاه فراسرزمینی
با شروع دولت سیزدهم و پیش گرفتن گسترش دیپلماسی اقتصادی مسئله بازارسازی نفت یکی از سیاست های خارجی دولت قرار گرفت. در این راستا یکی از راهبرد های مورد نظر، استفاده از توان مهندسی متخصصین ایران در ساخت و بازسازی پالایشگاه های دیگر کشور ها می باشد. پیشرفت مهندسی حوزه محصولات نفتی و بازسازی تجهیزات صنعت نفت به وسیله مهندسین داخلی در سال های تحریم باعث شده است تا مسئله خدمات فنی ایران در حوزه صنعت نفت متقاضیان فراوانی داشته باشد. طراحی ساختار پالایشگاه های فراسرزمینی متناسب با نفت ایران همچنین تضمین خرید نفت از ایران در مقابل ارائه خدمات مهندسی به این پالایشگاه ها از جمله عوامل تامین مسیر پایدار صادرات نفت به کشور های هدف می باشد. تا کنون بحث حضور مهندسان ایرانی در 17 پالایشگاه جهان مطرح شده است. از این 17 پالایشگاه، آمریکای لاتین 7، آسیا 4 و آفریقا 6 سهم را دارند. مجموع ظرفیت این 17 پالایشگاه فراسرزمینی 2.5 میلیون بشکه نفت در روز است که شامل 13 پالایشگاه نیمهفعال به ظرفیت 2.2 میلیون بشکه در روز و 4 پالایشگاه نیمهساخته به ظرفیت بیش از 300 هزار بشکه در روز است. این 4 پالایشگاه عبارتند از: رویای آرمانی بولیوار، الفرقلس، هویما و بورکینافاسو.
جهش آمار تولید و صادرات نفت ایران
سیاست خارجی موثر دولت سیزدهم در حوزه صادارت نفت منجر به رسیدن آمار تولید نفت به بیشترین میزان در 5 سال گذشته شد. شرکت بریتیش پترولیوم در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد تولید نفت و میعانات گازی ایران در سال 2022 به 3.822 میلیون بشکه در روز رسیده است. همچنین طبق گزارش تانکر ترکرز، میانگین صادرات نفت ایران در سال جاری میلادی معادل 1.42 میلیون بشکه در روز است که یک رکورد بیسابقه از آغاز تحریمهای دوره دوم در سال 2018 تاکنون بوده است. همچنین گزارش ماه سپتامبر اوپک نشان میدهد که ایران با افزایش تولید ۱۴۳ هزار بشکهای در روز و در مجموع تولید روزانه ۳ میلیون بشکه نفت، بار دیگر در جایگاه سومین تولیدکننده بزرگ این سازمان قرار گرفته است.
بازتاب: تهاتر نفت روش جدید تامین اعتبارات پروژه های عمرانی
بازتاب: گامی نو در حفاری چاه های نفت
بازتاب: اهمیت جایگاه ایران در ساخت خطوط لوله های نفتی و گازی